Rendkívüli összefogás jellemezi Nagyatád városát és lakóit, akik saját egészségük védelmében, valamint kórházuk érdekében már a rendezvény hivatalos megnyitásától kezdve tudatosan és aktívan részt vettek az egyes programelemeken. „A kórházért, az egészségünkért!” felszólítással köszöntötte a lakosságot Ormai István polgármester, aki örömmel nyugtázta, hogy szép számban látogattak ki a lakosok és környékbeliek a programra és kezdték meg a szűrővizsgálatokat az egészség megőrzése érdekében. „A mai nap az egészségről és a megelőzésről szól. Közös célunk, hogy a lakosságot egy egészségtudatosabb életvitel irányába tereljük, hiszen az időben felismert betegségek jobb arányban gyógyíthatók.” – üdvözölte köszöntő beszédében a program érkezését Dr. Orbán Csaba, a Nagyatádi Kórház megbízott főigazgatója.

A Sportcsarnok előtt felépített Egészségvárosban több mint háromezer szűrést végeztek el a szakemberek és az előadásokon, tanácsadásokon is kiemelkedően aktív volt a részvétel. A legtöbben vérnyomásukat, mintegy 744 fő, valamint koleszterinszintjüket – több mint 327 fő – mérették meg. A két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűréseken résztvevő lakosok csaknem 30 százalékánál mértek magas vérnyomást, a koleszterinszintje pedig minden harmadik embernek volt magas. Csontsűrűség mérésen 270-en vettek részt, a szakemberek 39 főnél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes prosztata vizsgálatot 238-an keresték fel, jelentős részük még sosem járt korábban PSA vizsgálaton. Az asztma szűrésen részt vettek közül 39 asztmás beteg kiszűrése történt. A nap folyamán véradásra is volt lehetőség, melyre 115 fő jelentkezett. A kiszűrt résztvevők azonnali tanácsadás keretében a kórház szakembereitől közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekről, teendőkről. Jelentős eredmény, hogy olyan lakosokat is sikerült elérnie a programnak, akik eddig soha nem vettek részt szűrővizsgálatokon.

A program egészségnagykövetei: Rudolf Péter színművész, Rákóczi Ferenc műsorvezető, Béres Alexandra fitnesz világbajnok, Katus Attila aerobik világbajnok, Radványi Dorottya és Jaksity Kata műsorvezetők, Krizsó Szilvia újságíró, valamint Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó hirdették: minden életkorban és életszakaszban törődni kell a testi-lelki egészséggel. A szűrővizsgálatok mellett a programhoz csatlakozott hírességekkel kötetlen, színes beszélgetések várták az érdeklődőket, az Agora sátorban pedig a kórház szakemberei a szűrővizsgálatokhoz kapcsolódó témákban tartottak ismeretterjesztő előadásokat.

A nap zárásaként Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője adta át Dr. Orbán Csaba megbízott főigazgatónak a Nagyatádi Kórházat megillető 7.901.600 forintos adományt, melyből a kórház a véradó helyiség felújítását fogja megvalósítani. Ezzel a kiemelkedő eredménnyel a tizenegyezer főt számláló Nagyatád a Richter Egészségváros programsorozat történetének eddigi legnagyobb támogatását gyűjtötte össze.