Példaértékű összefogás jellemezi a 10.000 fős Csorna városát és lakóit, akik saját egészségük védelmében, valamint kórházuk érdekében már a rendezvény hivatalos megnyitásától kezdve aktívan részt vettek az egyes programelemeken. Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin polgármester asszony köszöntőjében örömmel nyugtázta, hogy a kiemelt jelentőségű eseményére szép számban látogattak ki a lakosok és a környékbeliek: „A program érkezését nagy örömmel vártunk, hiszen az egészséges életmódot, az egészségmegőrzést és a prevenciót hirdeti. Tegyünk meg mindent egészségünkért és a Csornai Margit Kórházért!” – mondta el köszöntő beszédében Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin polgármester asszony. „A testi-lelki egészségnek a közösség összetartó képessége az alapja. Nem tudunk jól gyógyítani, ha nem egy olyan közösségbe vagyunk beágyazva, amely ismer és kedvel minket, bízik bennünk - és ez fordítva is igaz. Az orvos beteg kapcsolat, a gyógyító és ellátó hálózat szimbiózisa az egyik legfontosabb egészségmegtartó tényezők egyike” – hangsúlyozta a rábaközi közösség összetartását Dr. Winiczai Zoltán, a Csornai Margit Kórház igazgató főorvosa.

 

A lakosoknak számos területen adódott lehetőségük ingyenesen egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni a Csornai Margit Kórház szakembereinek segítségével. Vérnyomását mintegy 369 fő, koleszterinszintjét közel 300 fő mérette meg. A két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. Emelkedett érték a vérnyomásmérésen átesettek 30%nál, míg magas koleszterinszintet a szűrésen részt vettek negyedénél regisztráltak. Csontsűrűség mérésen 265-en vettek részt, a szakemberek 34 főnél találtak kóros elváltozást, A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes – prosztata vizsgálatot 267-en keresték fel, több esetben javasoltak további kivizsgálást a szakorvosok. Az asztma szűrésen részt vet 354 fő közül 59 tüdőszűrő szakrendelésre irányított beteg kiszűrése történt. A szűrősátrak sorában újonnan megtalálható érszűkület vizsgálaton 188 fő vett részt, közülük 15 főnek javasolt további vizsgálat.

A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése mellé számos ismert személy állt. A rendezvényre látogató lakosoknak lehetőségük volt személyesen találkozni a Richter Egészségváros egészségnagyköveteivel: Jakupcsek Gabriellával, Rákóczi Ferenc műsorvezetővel, Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal, Katus Attila aerobik világbajnokkal, Radványi Dorottya, Krizsó Szilvia műsorvezetővel, Rácz Zsuzsa írónővel és Nagy Tímea olimpikonnal, akik a program keretében személyes példájukkal is az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt hirdették. Számos tartalmas családi program kísérte a napot, a gyerekeket bábszínház, játszóház, arcfestés várta, kulturális kikapcsolódásként pedig Richter Gedeon életéről készült filmet lehetett megnézni.

A rendezvényen a saját egészségük mellett a közösségért is tettek a résztvevők. A Richter Gedeon Nyrt. 2.000.000 forint adományt ajánlott fel a Csornai Margit Kórház számára, amelyet minden, a lakosok által elvégzett szűrés, tanácsadás, meghallgatott előadás után további 300 Ft-tal növeltek. A nap zárásaként Dr. Kiss Katalin, a Richter Gedeon Nyrt. képviselője adta át Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvosnak a Csornai Margit Kórházat megillető 6.997.700 forintos adományt, melyből a kórház a tüdőszűrő állomás röntgen berendezésének digitális átalakítását fogja megvalósítani. „Az első köszönet a Richter Gedeon Nyrt-t illeti meg, mely egy hagyományokra épülő magyar nagyvállalat, humanitárius jellege Richter Gedeon alapító óta napjainkig meghatározó. Természetesen örülünk a jelentős összegű adománynak, de ami ennél sokkal fontosabb, a mai nap jó volt együtt lenni, hasznos volt az egészségre nézve és mostantól közösen lépünk előre egészségünk érdekében. Nem emlékszem, mikor láttam ennyi mosolygó arcot és ebben a mosolyban megfürödni nagyon jó volt. Ha ennyit tudnak mosolyogni az emberek Csornán, szép jövő elé nézünk.” – összegezte a napot Dr. Winiczai Zoltán, igazgató főorvos.

Ezzel a kiemelkedő eredménnyel a tízezres lakosú rábaközi város, Csorna a Richter Egészségváros programsorozat történetének harmadik legnagyobb támogatását gyűjtötte össze.