A Richter Gedeon Nyrt. egészségügyi programsorozatának keretében szeptember 17-én Kistarcsán került megrendezésre a Richter Egészségváros. Az ingyenes családi program szűrésekkel, egészségügyi tanácsadással, ismeretterjesztő előadásokkal, fitnesz- és tornabemutatókkal kívánta felhívni a lakosság figyelmét a megelőzés jelentőségére. A prevenciós szemlélet fontosságát hirdető rendezvényen a lakosok a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház számára gyűjthettek adománypontot, aktív részvételükkel pontonként 300 forinttal növelve a Richter 2.000.000 forintos jótékony alapfelajánlását.

A rendezvényt a város polgármestere nyitotta meg, köszöntőjében kiemelte, hogy a város vezetőjeként büszke arra, hogy Kistarcsa helyszínt tudott adni a rendezvénynek, hiszen az egészség és az egészségért való cselekvés kiemelt fontossággal bír. Dr. Trombitás Zoltán, kórház főigazgatója is üdvözölte a program érkezését, elmondta, a mai világban különösen aktuális és fontos az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, melyekhez a rendezvény kínálta programok nagyban hozzásegítik a lakosságot. „Küldetésünk, hogy a betegellátás minőségét a hozzánk tartozó lakosság egészségének megőrzésével, a betegség korai felismerésével és megelőzésével, megfelelő és hatékony gyógyítással megteremtsük. Ezért külön örömmel fogadtuk a Richter Egészségváros Program érkezését, mely az egészségmegőrzés fontosságát hirdeti.” – fogalmazott Dr. Trombitás Zoltán főigazgató. Dr. Schaff Erika, a Richter Gedeon Nyrt. képviseletében kiemelte, a vállalat társadalmi felelősségvállalása két fontos pilléren, az oktatáson és az egészségügyön nyugszik. „Ez a rendezvény prevenciós és tájékoztató feladatokat lát el. Az elmúlt nyolc évben a programmal 51 helyszínen jártunk, az eddigi több mint százhúszezer résztvevőnél több mint százezer szűrést végeztünk el, és a programban részt vevő kórházaknak átadott adomány meghaladja a 230 millió forintot.” – közölte Dr. Schaff Erika.


Az eső ellenére több százan vettek részt a rendezvényt felvezető Egészségsétán, és a nap folyamán is igen aktív volt a részvétel az egyes szűréseken, előadásokon, tanácsadásokon. A legtöbben véroxigén szintjüket, mintegy 413 fő, vérnyomásukat – több mit 392 fő – és koleszterinszintjüket mérették meg. A két utóbbi vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. Emelkedett érték a vérnyomásmérésen átesettek 30%-nál, míg magas koleszterinszintet a szűrésen részt vettek negyedénél regisztráltak. Csontsűrűség mérésen 210-en vettek részt, a szakemberek 62 főt irányítottak további szakorvosi ellátásra, illetve 20 főnél állapítottak meg osteoporosist. A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes prosztata vizsgálatot 112-en keresték fel, több esetben javasoltak további kivizsgálást a szakorvosok. Az asztma szűrésen részt vettek közül 29 tüdőszűrő szakrendelésre irányított beteg kiszűrése történt. 130 lakos élt az érszűkület-vizsgálat lehetőségével, 25 főnél diagnosztizáltak artériás érszűkületet. A rendezvényen résztvevők azonnali tanácsadás keretében helyi szakemberektől közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekről, teendőkről.


A rendezvényre látogató lakosoknak lehetőségük volt személyesen is találkozni az Egészségváros nagyköveteivel, Jakupcsek Gabriella és Kovács Áron műsorvezetőkkel, Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal, Katus Attila aerobik világbajnokkal, Jaksity Kata műsorvezetővel, Krizsó Szilvia újságíróval, műsorvezetővel, valamint Rácz Zsuzsa írónővel és Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrözővel, akik a program keretében személyes példájukkal is az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt hirdetik.


A nap zárásaként Dr. Bártfai Zsolt, a Richter Gedeon Nyrt. képviselője adta át Dr. Trombitás Zoltán főigazgatónak a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházat megillető 4.522.000 forintos adományt, melyet a kórház genetikai szűrésre alkalmas ultrahang készülék beszerzésére fordít.